Pages

Monday, November 28, 2011

PERWAKILAN PROTES SENYAP PADA PERHIMPUNAN UMNO?


  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
KUALA LUMPUR, 28 Nov: Perhimpunan Agung Umno 2011 yang akan diadakan pada 29 November hingga 3 Disember ini dijangka menyaksikan satu protes senyap daripada wakil-wakil terhadap pemimpin-pemimpin mereka yang sedia ada.
Ini kerana mereka mempunyai firasat bahawa Umno dan BN akan mempunyai harapan yang sedikit untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang, tulis Moaz Nair di dalam laman web Malaysia Chronicle, hari ini.
Baginya, Umno sangat kuat rasuah sehinggalah ke terasnya, kata Mahathir akan kucar-kacir dan pilihan raya umum akan datang akan menyaksikan parti itu kehilangan lebih banyak kerusi kepada Pakatan.
Menurutnya, terdapat puak dan perbalahan dalaman dalam parti yang mana ramai yang mengintai peluang menjadi pemimpin-pemimpin cawangan kerana terdapat ramai yang mengharapkan Umno untuk membawa masuk wang dan kontrak untuk mereka.
“Laporan Ketua Audit Negara bagi tahun-tahun yang lepas telah menunjukkan bagaimana wang pembayar cukai telah dengan cuai dibelanjakan. Pesalah rasuah telah dilepaskan untuk memelihara imej Umno dan kerajaan.

“Dana yang sepatutnya digunakan untuk menghasilkan daging lembu berakhir dengan pembelian kondominium untuk 'lembu suci', begitu juga percutian dan melaksanakan Umrah,” tulisnya lagi di bawah tajuk Umno kini parah, akibat buatan pemimpinnya sendiri.
Katanya, kemelut RM250 juta NFC telah menarik minat yang meluas di kalangan orang awam dan kekecewaan mereka tetapi pemimpin mno pula senyap mengenai isu itu.
“Tiada siapa dalam Umno akan mempersoalkan perkara ini kerana setiap ahlinya mempunyai aspirasi untuk menjadi kaya melalui parti,” ujarnya.
Menurutnya, dari membeli mi Maggie ke kapal selam, rakyat melihat wang pembayar cukai telah disalahguna.
Najib pula, katanya terlalu sibuk membina imej peribadinya sehinggakan beliau tiada masa untuk memastikan dana awam dibelanjakan dengan betul.
Beliau menambah, Mahathir juga bukan penyelesaian untuk Umno kerana beliau dilihat sebagai orang di belakang kumpulan ekstrimis - Perkasa.
Baginya, MCA, MIC dan Gerakan tidak menyukai Mahathir kerana dilihat mereka sebagai berdiri di atas nama bangsa.
 Justeru, beliau berpandangan Umno juga secara beransur-ansur menjadi lebih tidak relevan kepada nasib orang Melayu tulen atau peribumi disebabkan campuran India Muslim, Arab, Indonesia dan banyak bangsa asing lain.
Beliau mendakwa banyak cawangan Umno kini diketuai oleh mereka yang berfikiran wang dan sesetengah daripada mereka bukanlah Melayu tulen atau yang Asli.
Beliau turut memetik kajian selidik dalam talian yang boleh diambil sebagai penunjuk keadaan, maka Umno akan menghadapi masalah dalam dalam pilihan raya umum akan datang.sumber

No comments:

Post a Comment