Pages

Wednesday, July 17, 2013

ZAHID : PEGUAM NEGARA MASIH BENGONG TUGAS POLISMenteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini meminta Peguam Negara melihat sisi lain polis yang kini menjalankan tugas tanpa “taring” susulan pemansuhan Ordinan Darurat (EO).
    
Beliau berkata hanya dengan cara itu mereka akan memahami beban yang terpaksa dipikul pasukan berkenaan dalam membanteras jenayah di negara ini.
    
“Kami tidak mahu menyanggah apa yang dilakukan oleh Peguam Negara untuk melakukan transformasi. Tetapi fahamilah tugas polis yang ‘toothless’, yang tidak ada gigi bila EO ini tidak ada.

    
“Jangan lihat dari segi perundangan sahaja, lihat dari aspek bagaimana masyarakat keseluruhan harus dijaga, bagaimana jenayah harus dibanteras dan hukuman harus dibuat kerana tidak semua perlakuan jenayah ada saksi dan bukti yang nyata,” katanya.

    
Beliau ditemui pemberita selepas menghadiri Majlis Berbuka Puasa Agensi Anti-Dadah Kebangsaan di Kajang malam tadi.


Sehubungan itu katanya, undang2 baru yang bakal diperkenal bagi menggantikan EO harus menyamai peruntukan EO bagi memberi kuasa kepada polis memerangi jenayah terutama membabitkan kes berat.

    
Menurutnya sejak EO dimansuhkan, kejadian jenayah berat meningkat 90 peratus dan membabitkan bekas penjenayah.

    
Beliau sebelum ini dilapor berkata susulan pemansuhan EO, lebih 2,600 tahanan di Simpang Renggam, Johor dibebaskan dan ada antara mereka yang kembali terbabit jenayah.

    
Mengulas lanjut, Ahmad Zahid turut meminta masyarakat memahami kedudukan polis yang semakin kehilangan kuasa.

    
“Kami bukan mohon simpati pada masyarakat tetapi fahamilah tugas polis, sebab kalau kadar jenayah naik polis yang kena (dipersalahkan), tetapi apabila polis tangkap, dilepaskan... kononnya masalah teknikal dan pendakwaan yang tidak kukuh,” katanya. 

    
Sebelum ini Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar juga meminta agar undang2 baru menyamai EO bagi membendung jenayah terutamanya membabitkan  senjata api yang kerap berlaku kebelakangan ini.


    
Katanya ketiadaan EO dan tiada saksi yang tampil membantu siasatan menyebabkan penjenayah semakin berani melakukan jenayah yang radikal dan agresif termasuk membunuh menggunakan senjatapi.MK – 


Taring yang macamana agaknya yang Zahid nak agaknya ye??? Lesen untuk membunuh??? Masih tak cukup lagi ke kuasa yang ada??? Peningkatan jenayah kerana Polis terlalu menumpukan kepada pencegahan politik demi kekuasaan politik UmNo Be End.... 

Kita sorot kembali... dadah berleluasa... siapa kah taiko2 dadah yang didakwa??? Berapa ekor??? Yang ada hanya pengedar bawahan atau macai2 je... Mana kepala2 besarnya??? 


Kematian dalam tahanan Polis semakin meningkat, kekejaman pihak Polis dibuktikan dimahkamah… Apa lagi yang Zahid ngan PDRM nak??? Nak jadikan negara ni sebagai Negara Polis???

No comments:

Post a Comment