Pages

Saturday, October 29, 2011

PENINJU ISRAEL MEMASUKI MALAYSIA


 السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

SIAPA KAH MENTERI YANG MEMBENARKAN
PENINJU ISRAEL MEMASUKKI MALAYSIA????

TEMERLOH, 29 Okt: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mendesak siasatan dijalankan bagaimana seorang peninju warga Israel, Ilya Grad yang mendakwa memasuki Malaysia dengan bantuan Menteri Belia dan Sukan untuk menyertai kejohanan The Challenger Muay Thai anjuran stesen TV AXN.

Serentak dengan itu, Tuan Ibrahim mendesak menteri tersebut juga disiasat dan digantung sementara jawatannya kerana menganggap ini satu jenayah keselamatan.

“Malaysia tidak pernah mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel dan rakyatnya diharamkan memasuki negara ini dan begitulah sebaliknya. Tetapi apabila menteri sendiri yang membawa masuk, ini satu jenayah kerana melibatkan pelanggaran dasar negara.

“Sebab itu kita desak satu siasatan bebas daripada kerajaan. Sementara itu Menteri Belia dan Sukan digantung jawatannya seperti dikenakan kepada Dr Aziz Bari dulu, supaya siasatan berjalan lancar,” katanya.


Beliau mengulas dakwaan bekas juara tinju Muaythai Israel Ilya Grad, dalam blognya yang memasuki Malaysia sebelum ini untuk menyertai kejohanan The Challenger Muay Thai yang dirakamkan di dalam kampus Universiti Putra Malaysia, Serdang untuk stesen TV AXN.
Dalam satu tulisan di blog tinju Muay Thai Authority pada 15 Oktober, Grad menceritakan bahawa dia tidak sabar untuk mengibarkan bendera Israel ketika berada di Malaysia.

Beliau yang memasuki Malaysia melalui Thailand ditahan selama 25 jam di satu pintu masuk negara sebelum berjaya mendapatkan bantuan Persekutuan Muay Thai Malaysia, "dengan sokongan menteri sukan Malaysia."

Sesudah itu, barulah beliau mendapatkan dokumen yang diperlukan untuk memasuki Malaysia dengan pas khas, kerana pasport Israelnya tidak dicop, katanya di blog yang banyak memaparkan kegiatan dan pertandingan sukan itu.
Sejarah mengulangi peristiwa Pasokan Kriket Israel yang dibawa masuk ke Malaysia oleh Bekas Pi Em Malaysia yang diagung-agungkan oleh UMNO dan Be End iaitu Tuan Mahathir anak lelaki Mohamed Iskandar Kutti ditahun 1997 yang lalu.... Kisah Selanjutnya Kriket Israel di Malaysia 

"In March 1997, Israel participated in the ICC trophy in Malaysia, the first ever visit of any Israeli sports side to this country, which has no diplomatic ties with the Jewish State. Throughout the tournament the Israeli team was the target of violent political demonstrations by PAS Moslem fundamentalist movement."


Kebanyakan Ahli PAS ditangkap kerana berdemo menentang kedatangan Pasukan Kriket Israel ke Malaysia dan di dakwa di mahkamah oleh regim Dr Mahathir....Sejarah itu berulang semula di tahun 2011 dengan membawa masuk peninju Muaythai Israel ke Malaysia dengan kelulusan khas Menteri Sukan Malaysia.... Haus sungguh mereka dengan Israel ye.....

Di bawah Print Screen dipaparkan untuk renungan semua rakyat Malaysia......Terjemahannya:

Warganegara Israel tidak dibenarkan masuk ke Malaysia, saya tahu sebagai ini adalah fakta! Jadi apabila saya dipanggil untuk The Challenger, secara semulajadi saya dapat agak ragu, tetapi saya yakin bahawa beberapa orang yang berpengaruh di Malaysia di belakang saya dan akan melakukan apa saja dengan kuasa mereka untuk mendapatkan saya. Walaupun beberapa rakan-rakan dan orang tersayang dan malah menggesa saya tidak pergi, saya terfikir yang saya mungkin menjadi orang pertama yang pernah menaikkan bendera Israel di Malaysia. Ini adalah satu idea yang saya tidak dapat menahan. Belum lagi fakta saya akan bertemu Lawan Muaythai terbaik di dunia untuk berkongsi pengalaman saya dengan.


Tiket telah ditempah dan saya meninggalkan Thailand sambil berdoa supaya lulus lancar melalui sempadan Malaysia, tetapi sekali semasa ketibaan saya berhenti dan saya diberitau terpaksa bermalam di terminal itu. Selepas menunggu yang panjang iaitu 25 jam, Muaythai Malaysia, DENGAN SOKONGAN MENTERI SUKAN MALAYSIA akhirnya membuat satu kenyataan dan mendapat kertas yang perlu untuk memberitahu saya di negara ini. Seperti yang saya melintasi sempadan dengan pas khas, lulus yang sangat khas yang sesungguhnya untuk pasport Israel saya tidak dicap!

Saya ditempatkan dengan budak-budak hebat. Pejuang middleweight terbaik dari seluruh dunia dating untuk mengambil bahagian dalam perlawanan itu, makan dan latihan dengan legenda Muaythai seperti Fadi Merza dan Cedric Muller yang telah melakukan dengan begitu banyak dalam membangunkan sukan ini. Saya telah mendapat ilham dan saya bersedia untuk berlawan!


Saya berkongsi bilik dengan Pinto Antoine yang saya amat tahu mengenainya sebelum dan Faizal juara Malaysia. Kita semua dapat bersama-sama dengan sangat baik dan juga mula membantu antara satu sama lain semasa latihan. Kedua-dua Antoine dan saya mahu untuk berlawan dengan lawan yang berlainan bagi pusingan pertama tetapi kita juga tahu kita mungkin dipilih sebagai pejuang dengan lutut dahsyat di tempat penginapan dan berjumpa antara satu sama lain dalam gelanggang. Justeru, ramalan memenuhi dengan sendirinya; pejuang memilih Antoine sebagai pemenag dan pelatih memilih saya. Ini lah  masa untuk saya memikirkan strategi yang betul untuk melawan dan biarkan ia berlaku di gelanggang.

Antoine, hidup dan berjuang di Thailand selama 10 tahun telah banyak pengalaman. Beliau juga mempunyai gaya Thai di gelanggang dan kebanyakannya menggunakan menendang dan merangkul untuk memenangi pergaduhan. Saya tidak mahu memainkan permainan menendang dengan dia; akan sukar untuk mengalahkan dia dalam permainan dia sendiri, jadi, saya memikirkan pelan permainan, saya akan mengelak dan pertahankan dari serangan sepak dan lututnya, dan saya akan menyerang dengan tumbukan dan siku saya (yang lebih mudah untuk mendarat di atas "pejuang Thailand") dan pada dasarnya bergerak ke hadapan dengan tumbukan mantap bagi menghidupkan kerosakan yang banyak untuk menggoncang keyakinannya dan mengawal permainan. Jurulatih saya memberitahu saya: "anda berlawan caranya, anda akan tewas. Anda mesti mengambil kawalan dalam perlawanan."


PERLAWANAN

Rasmi berat adalah - Antoine pada 75kg dan saya pada 74kg (tidak 77kg sebagai seseorang di sini).

Sebelum berlawan isu lain datang, saya diberitahu bahawa saya tidak boleh datang ke gelanggang dengan bendera Israel, isu-isu politik. Mereka memberitahu saya bahawa saya perlu memilih negara lain untuk berlawan. Ia tidak masuk akal, saya berhujah dan memberitahu pengajur jika mereka suka sukan, apa-apa bendera lain, saya tidak akan berlawan, menarik diri dan selesai.

Seperti semasa saya datang ke stadium orang ramai tempatan telah mem‘boo’ saya (mungkin sesuatu yang boleh dilakukan dengan bendera yang saya melambai-lambai), saya menggeleng-gelengkan ia dengan senyuman dan memasuki gelanggang. Semasa Antoine masuk selepas saya, seluruh stadium menyokong dia dengan bersorak riuh. Saya tahu ini memberikan kelebihan kepada saya kerana dia akan ‘overconfident’ datang ke hadapan, saya melemparkan siku keatasnya untuk melukai keningnya. Saya dapat melihat darah mencurah membasahi mukanya, saya bergegas ke hadapan dan dalam keadaan dia merangkul saya menggunakan siku besar dan melihat ketulan besar yang membengkak perlahan-lahan di atas dahinya. Pusingan ini benar-benar pusingan saya dan strategi saya terbukti berkesan.

Bagi seluruh perjuangan saya ialah berada ditengah gelanggang itu dan Antoine kebanyakannya berkisar di tali, membuat tendangan tengah-tengah.

Perlawanan ini menjadi rapat, tetapi tidak keras. Saya tidak pernah mengalami kecederaan, saya tidak pernah kehilangan tenaga saya dan saya tidak pernah bergantung di tali untuk pertahanan. Saya merasai yang saya sedang mengawal perlawanan.


Beberapa
orang di tempat penginapan (yang tidak pernah melihat saya berlawan sebelum), meletak saya sebagai calun ‘underdog’ sebelum perlawanan. Tetapi hal ini tidak mengganggu saya sangat, sebaliknya saya fikir ia hanya bermotifkan saya lebih banyak untuk menunjukkan yang terbaik dan tidak jejas apa-apa untuk saya sebaris dengan pejuang-pejuang bertaraf dunia.  Saya masih ingat merenung beberapa orang di antara pusingan, tersenyum sebagai berkata "ya, apa yang anda fikir tentang saya sekarang?"

Menjelang akhir pusingan ke – 4 di sudut saya, (yang semua rakyat Thailand) memberitahu yang saya telah memenangi perlawanan tersebut, saya hanya perlu menendang dan bergerak ke pusingan ke 5 sahaja untuk menang. Apabila saya pulang selepas pusingan sudut saya diberitahu bahawa saya telah memenangi 3 pusingan dan Antoine memenangi 2, kami menunggu pengumuman... Hakim-hakim telah memutuskan keputusan perlawanan dengan terbahagi dua :  2 pusingan untuk Antoine dan satu pusingan untuk saya
cukup menarik  walaupun hakim – satu-satunya hakim yang memutuskan keputusan perlawanan untuk saya adalah dari Thailand. Seorang hakim tempatan telah memberikan semua pusingan kepada Antoine... PUASkan???


SELEPAS PERLAWANAN

Saya telah meninggalkan Malaysia dengan perasaan bercampur-campur, saya berbangga dengan perjuangan saya tetapi kecewa dengan keputusan itu. Reaksi orang ramai dan hakim-hakim tempatan hanya berat sebelah tetapi di sisi lain, betul-betul selepas perlawanan, banyak muka tempatan menghampiri saya untuk mengucapkan tahniah dan meminta maaf. Ramai yang berkata, saya telah memenangi, dan beberapa orang masih menulis kepada saya sehingga ke hari ini. Saya bangga untuk mengatakan bahawa saya telah mendapat beberapa orang kawan-kawan baik dengan penduduk tempatan, termasuk juara Melayu, Faizal.

Dengan sokongan menteri Malaysia, kami membuat satu pencapaian yang luar biasa untuk membiarkan perjuangan atlet Israel di Malaysia memegang bendera Israel. Ia membawa kita satu langkah ke hadapan untuk hidup dalam keadaan aman sebagai manusia dan membuktikan Malaysia untuk menjadi sebuah masyarakat yang bertamadun dan moden!

Nota : Maaf kalau terjemahan kurang memuaskan.....

No comments:

Post a Comment