Pages

Tuesday, September 27, 2011

HUDUD - ANTARA PERINTAH DENGAN REALITI BERBILANG KAUM?????الســــلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاتــــه

بســــــم الله الرحمن الرحيمAku menjadi semakin keliru dengan pengakuan Pi Em, YAB Dato' Seri Mohd. Najib Razak yang berkata negara tidak perlu melaksanakan hukum HUDUD kerana berpaksi kepada realiti berbilang kaum. Ianya merupakan satu peristiwa yang amatlah malang bagi semua ummat Islam yang menaruh keyaqinan kepada Pemerintah negara untuk melaksanakannya sempena perkataan Nabi ﷺ yang berbunyi :


اِسْــــلاَمُ يَعْلُوْا وَلاَ يُعْلَى عَلَيـْـــه
"Sesungguhnya Islam itu tinggi, Dan Tiada yang lebih tinggi daripadanya".


Isu yang menjadi terlalu lama bertembung diantara dua identiti yang mengaku menjadi pejuang agama, bangsa dan tanah air. Isu HUDUD yang ada diantara ummat Islam menjadi keliru dan celaru. Mereka menjadi ianya sebagai sebagai sesuatu yang remeh dan tidak menjadi keperluan sedangkan ianya adalah bersumberkan kepada 2 sunnah yang Nabi  
  sebut dalam hadis sahihnya:تَرَكْتُ فِيْكُمْ اَمَرَيْنَ لَنْ تَضِلُّوْا اَبَدًا اِنْ تَمَسَّـــكْتُمْ بِهِمَــا كِتَـابَ الله وَسُـــنَّةِ
"Aku tinggalkan atas kamu 2 perkara, kamu tidak akan sesat selamanya selagi kamu berpegang dengan keduanya - Kitab Allah (al-quran) dan sunnah ku".


 Firman Allah dalam Surah An-Nisaa : 87

وَمَنْ اَصْـدَقُ مِنَ اللهِ حَدِيْثًـا

"Adakah sesiapa yang lebih benar perkataannya dari Allah"
Firman Allah dalam Surah An-Nisaa : 122
وَمَنْ اَصْـدَقُ مِنَ اللهِ قِيْلاً


"Adakah sesiapa yang lebih dipercayai perkataannya dari Allah"


Dalam kontek kemelut pergeseran kepentingan antara peribadi atau kumpulan dengan kepentingan ISLAM itu sendiri, tanpa disedari oleh ummat Islam sendiri, mereka cuba menangkis tuntutan ummat Islam dengan memberi alasan yang berpandukan aqal mereka yang cetek, yang dirasuki iblis atau kilauan barat, mereka mengaku HUDUD adalah hukum ALLAH tetapi terpaksa ditolak atau tidak dilaksanakan kerana berPAKSI kepada realiti masyarakat berbilang kaum.

Persoalan ini seolah-olah Islam itu tidak tinggi. Isu ini bertepatan dengan lafaz taqlid yang disuarakan oleh dua komponen parti pemerintah yang akan mengugut untuk meninggalkan Parti Pi Em sekiranya HUDUD dilaksanakan. 


Kelik disini untuk lihat LAFAZ TAKLIK MCA & Gerakan

Hasil dari ucapan 2 pemimpin dari parti berbangsa China yang tidak Islam ini, pemimpin pemerintah seolah-olah serentak menyerang ummat Islam dengan berbagai-bagai tuduhan.... diantaranya

1.   Dato' Ahmad Maslan, Ketua Penerangan UmNo mengatakan Jemaah Islam PAS menjadikan HUDUD sebagai senjata

Kelik disini untuk melihat tuduhan Dato' Ahmad Maslan

2.   Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam berkata jika sebelum ini Pas disergah DAP dan akhirnya mengalah, isu yang ditimbulkan semula ini juga tidak akan ke mana kerana Pas takut kepada DAP.

Kelik disini untuk melihat tuduhan Dato' Seri Ali Rustam

3.    Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata hukum Hudud masih belum sesuai untuk dilaksanakan di negara ini.

Kelik disini untuk melihat komen TPM

4.   Dato Paduka Mashitah Ibrahim mempersendakan HUDUD amat memilukan hati ummat Islam kerana keberaniannya tumpang menyesatkan ummat Islam dalam menendang Perundangan Islam ke bakul sampah.


5.   Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib telah mengisytiharkan bahawa HUDUD sememangnya hukum Allah tetapi berpaksikan kepada realiti masyarakat berbilang kaum, kerajaan menolak HUDUD.

Kelik disini untuk melihat YAB Pi Em menolak HUDUD


Persoalannya : Kemanakah menghilangnya semua ulama lima bintang??? Apa pula pandangan YB Menteri Jamil Khair Baharom? Kemana perginya ulama-ulama UmNo yang beria-ria nak berdebat dahulu????? Entah la... mungkinkah temolok dah penuh, mata pun layu dan kuyu, dibuai penghawa dingin... tertidor sehingga tak sedar mereka juga menghadapi sakit mental yang hebat....


Bukankah sistem Pemerintahan Dalam Negeri tertakluk dengan perintah ayat ini. Dengan wujudnya sistem ini akan terlaksanalah hukum-hakam sebagaimana yang dituntut dalam firman Allah: Surah Al-Maidah 5: Ayat 49

وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَنْ يَفْتِنُوكَ عَنْ بَعْضِ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَيْكَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُصِيبَهُمْ بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ
“Dan hendaklah engkau menjalankan hukum di antara mereka dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah dan janganlah engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka, dan berjaga-jagalah supaya mereka tidak memesongkanmu dari sesuatu hukum yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu. Kemudian jika mereka berpaling (enggan menerima hukum Allah itu), maka ketahuilah, hanya sanya Allah mahu menyeksa mereka dengan sebab setengah dari dosa-dosa mereka dan sesungguhnya kebanyakan dari umat manusia itu adalah orang-orang yang fasiq.” 


Kunci kepada penyelesaian terletak pada surah Ali-Imran : 102 - 105

يَـآيُّهَـا الَّـذِيْنَ ءَامَنُوا اتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَـاتِهِ, وَلاَ تَمُوْتُنَّ اِلاَ وَاَنْتُمْ مُسْــلِمُوْنَ(102) وَاعْتَصِـمُوْا بِحَبْلِ اللهِ جَمِيْعًا وَلاَ تَفَرَّقُوْا, وَاذْكُرُوْا نِعْمَـتَ اللهِ عَلَيْكُمْ اِذْكُنْتُمْ اَعْدَاءً فَاَلَّفَ بَيْنَ قُلُوْبِكُمْ فَاَصْـبَحْتُمْ بِنِعْمَتِـهِ اِخْوَنًــا, وَكُنْتُمْ عَلَى شَــفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّــارِ فَاَنْقَذَكُمْ مِنْهَــا, كَذَا لِكَ يُبَيِّنُ اللهُ لَكُمْ ءَايَـاتِــهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُوْنَ(103) وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّــةٌ يَدْعُوْنَ اِلَى الْخَيْرِ وَيَـأْمُرُوْنَ بِـاالِمَعْرُوْفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ, وَأُلَـــئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُوْنَ(104) وَلاَ تَكُوْنُوْا كَالَّذِيْنَ تَفَرَّقُوْا وَاخْتَلَفُوْا مِنْ بَعْدِ مَاجَاءَتْهُمُ الْبَيِّنَــاتُ, وَأُلَـــئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ عَظِيْمٌ(105)

“Wahai orang-orang yang berIMAN, berTAQWAlah kamu kepada Allah sesungguh TAQWA, janganlah kamu mati, melainkan dalam keadaan ISLAM yang sebenarnya {102} Berpegang teguhlah kamu dengan TALI ALLAH, dan janganlah berpecahbelah, Ingatlah kurnia Allah atasmu, ketika kamu dahulunya bermusuh-musuhan, lalu diperteguhkan Allah akan hati2 kamu (didalam agama Allah), sehinggakan dengan kurnia Allah itu kamu menjadi saudara, dan kamu dahulu berada ditepi lubang neraka, lalu diselamatkanNya kamu daripadanya. Begitulah Allah menjelaskan keterangan-keteranganNya kepada kamu semua supaya menuruti JALAN YANG BENAR {103} Adakanlah diantara kamu umat yang mengajak kepada KEBAJIKAN, menyuruh mengerjakan yang BENAR, dan melarang dari membuat yang SALAH, mereka itulah orang-orang yang beruntung.{104} Dan janganlah kamu menjadi serupa dengan orang-orang yang telah berpecah belah dan berselisih faham sesudah datang kepadanya bukti-bukti yang terang, mereka itulah yang akan memperolehi SIKSA YANG DAHSYAT {105}No comments:

Post a Comment